Inmiddels zijn we al een lange tijd onderweg om ons leven op een andere manier in te vullen dan dat we misschien wel hadden gewild. Het coronavirus beperkt ons allemaal, maar in een studententijd waarin je vaak herinneringen voor het leven maakt kan ik me goed voorstellen dat het opgesloten voelt. Vroeger klaagden we weleens over dat school saai was en dat we liever thuis wouden blijven, maar tegenwoordig zien we volgens mij allemaal in dat een onderwijsinstelling niet alleen een onderwijzende functie heeft, maar ook een sociale en verbindende functie. Klagen was trouwens ook gezond, het spreekwoord luidt immers: ‘’Als de boeren niet meer klagen en de pastoors niet meer vragen, dan nadert het einde der dagen’’.
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Deze coronatijd heeft ons ook veel dingen laten inzien; hoe waardevol vriendschap kan zijn, hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen, dat we anderen nodig hebben om te delen en dat de maatschappij ons soms steeds verder meezoog in een ritme wat efficiënt en volgepland moest zijn. Deze kijk op het leven of de levenslessen kunnen voor iedereen anders zijn geweest.
Deze bijbelstudie heeft als thema dankbaarheid. Ik merk dat we in een wereld leven die snel en sterk verandert wat soms negatieve gevolgen heeft. Dit kan ook een negatieve impact hebben op jouw leven, terwijl er toch zoveel is om dankbaar voor te zijn. Laten zien dat je dankbaar bent, heeft zo veel lichamelijke, mentale en emotionele voordelen dat iedereen het tot een deel van zijn dagelijks leven zou moeten maken.
Waarom dankbaarheid goed voor je is:
WAT DE MEDISCHE WETENSCHAP ZEGT
‘Er bestaat een sterk verband tussen dankbaarheid en gelukkiger zijn. Dankbaar zijn helpt mensen om positievere emoties te voelen, te genieten van mooie ervaringen, hun gezondheid te verbeteren, met tegenslagen om te gaan en hechte relaties op te bouwen’ (Harvard Mental Health Letter).
WAT DE BIJBEL ZEGT
De Bijbel moedigt ons aan dankbaarheid te ontwikkelen. Paulus zei: ‘Betoont u dankbaar’, en hij gaf zelf het goede voorbeeld. Hij ‘dankte God’ bijvoorbeeld ‘zonder ophouden’ voor de positieve reacties die hij kreeg op de boodschap die hij met anderen deelde (Kolossenzen 3:15; 1 Thessalonicenzen 2:13). Blijvend geluk bereik je niet door af en toe dankjewel te zeggen, maar door een dankbare instelling te hebben. Dat beschermt ons weer tegen het gevoel ergens recht op te hebben, waardoor we mensen afstoten en ongelukkig worden. Onze Maker heeft een mooi voorbeeld gegeven in het tonen van dankbaarheid — zelfs tegenover mensen! In Hebreeën 6:10 staat: ‘Want God is niet onrechtvaardig, dat Hij uw werk zou vergeten en de liefde, die gij voor zijn naam getoond hebt door de diensten, welke gij de heiligen bewezen hebt en nog bewijst.’ Onze Maker beschouwt een gebrek aan dankbaarheid als onrechtvaardig. ‘Verheugt u altijd. Brengt in verband met alles dank’ (1 Thessalonicenzen 5:16, 18). Soms zit ik weleens te filosoferen over de verandering van de wereld, jongeren voelen zich namelijk steeds minder aangetrokken tot een godsdienst. In 5 jaar tijd veranderde het percentage gelovige jongeren van 49% naar 41% (EO). Ik vind dit zelf jammer en zie om mij heen ook steeds meer ongelovigen. Toch zijn er hierin ook heel veel dingen om dankbaar voor te zijn. Zowel onder de jongeren als wereldwijd is het christendom nog steeds de grootste religie met meer dan 2,2 miljard aanhangers. 28% van bovenstaande genoemde percentages van de EO kiest ook voor het Christendom. Met al deze mensen kan je verbinding vinden en samen een uitstraling geven naar de buitenwereld. Neem als voorbeeld onze vereniging, ik ben er zelf persoonlijk altijd heel dankbaar voor geweest om zo’n hechte groep mensen te mogen ontmoeten die allemaal in grote lijnen dezelfde religie, normen & waarden en visie op het leven hebben. De herinneringen die Vis Vitalis bracht zijn voor mij onvergetelijk!
WAT DE ERVARING LEERT
Als we laten zien dat we oprecht dankbaar zijn — bijvoorbeeld voor een cadeautje, of als iemand iets aardigs zegt of ons helpt — dan voelt de gever zich gewaardeerd. Zelfs mensen die we niet kennen, reageren positief als we ze bedanken omdat ze iets aardigs doen, bijvoorbeeld als ze de deur openhouden.
WAT DE BIJBEL ZEGT
Jezus zei: ‘Beoefent het geven, en u zal gegeven worden. Een voortreffelijke, aangestampte, geschudde en overlopende maat zal men in uw schoot storten’ (Lukas 6:38). Kijk eens naar het voorbeeld van Rose, een doof meisje op Vanuatu, een eiland in de Stille Zuidzee. Rose bezocht de bijeenkomsten van Jehovah’s Getuigen maar had er weinig aan. Niemand in de gemeente kon gebarentaal, en Rose zelf ook niet. Een echtpaar dat ervaring had met het tolken in gebarentaal, bezocht de gemeente. Ze zagen het probleem en begonnen een gebarentaalklas. Rose was erg dankbaar. Ze zei: ‘Ik ben blij dat ik zo veel vrienden heb die van me houden.’ Voor het echtpaar dat haar had geholpen, was het een enorme beloning om te zien hoe dankbaar ze was en dat ze nu mee kon doen tijdens de bijeenkomsten. Rose was ook dankbaar voor de moeite die anderen hadden gedaan om gebarentaal te leren, zodat ze met haar konden communiceren (Handelingen 20:35). ‘Wie dankzegging als zijn slachtoffer brengt, díé verheerlijkt mij [God]’ (Psalm 50:23).
WAT DE BIJBEL ZEGT
Onze gevoelens zijn nauw verbonden met onze gedachten. De Bijbelschrijver David zei in gebed tegen God: ‘Ik heb gemediteerd over al uw activiteit; gaarne heb ik mij steeds intens beziggehouden met het werk van úw handen’ (Psalm 143:5). David was niet iemand die gauw afgeleid of oppervlakkig was. Hij had een dankbare instelling omdat hij regelmatig diep nadacht over alles wat God deed, en dat bleef hij zijn leven lang doen (Psalm 71:5, 17). De Bijbel geeft geweldig advies: ‘Al wat waar is, (...) al wat lieflijk is, alles waarover gunstig wordt gesproken, welke deugd er ook is en al wat lof verdient, blijft deze dingen bedenken’ (Filippenzen 4:8). Uit de woorden ‘blijft deze dingen bedenken’ blijkt hoe belangrijk het is regelmatig diep na te denken, wat ons zal helpen een dankbare instelling te ontwikkelen. ‘De meditatie van mijn hart zal zijn over dingen van verstand’ (Psalm 49:3).
Overdenking:
Wanneer nemen we onze toevlucht tot God? Wanneer spreken we Hem rechtstreeks aan? Wanneer we voelen dat we Hem werkelijk nodig hebben. Meestal is dat het geval als we echt in nood zijn door ziekte, verdriet, tegenslag en dergelijke. Dan gaan we soms spontaan bidden en komen de woorden vanzelf.
Het is inderdaad goed op zulke momenten te bidden. Jezus vraagt daar uitdrukkelijk om: 'Kom allen naar Mij toe die afgemat en belast zijt, en Ik zal u rust geven.' Hij richt zich daarbij in de eerste plaats tot mensen die er niet in slagen de wet te onderhouden. Maar Hij beperkt zijn aansporing niet tot hen alleen. In meerdere parabels vraagt Hij ons nooit op te houden met bidden en smeken. Met alles wat ons hart bezwaart, mogen we naar Hem toegaan. Bidden en smeken geven blijk van groot geloof en vertrouwen. Toch voelen we aan dat er iets hapert als we alleen maar naar God toegaan wanneer we in de miserie zitten. Dan dient God enkel om onze noden en behoeften te verhelpen. Hij fungeert als de spoedgevallendienst in een ziekenhuis.
Jezus vraagt dat wij naar Hem zouden komen met alles wat ons belast en bezwaart. Hijzelf heeft dat ook gedaan, onder andere tijdens de bange uren vlak voor zijn dood. Hij kon dat ongegeneerd doen, omdat Hij zo dikwijls tot zijn Vader gebeden had om Hem... te danken. Zo ook in deze perikoop. Jezus bidt: 'Ik dank U, Vader, Heer van hemel en aarde.' Jubel en dank wellen spontaan in Hem op. Wie zo kan bidden, mag verder alles vragen aan God.
Er wordt in de Schrift veel geklaagd en gevraagd. Maar dat gebeurt binnen de fundamentele houding van dankbaarheid tegenover God. Wie God om duizend redenen heeft leren danken, kan en mag en durft ook met al zijn kwellingen en vragen naar Hem toegaan. Hij hoeft zich niet te schamen, want dankbaarheid zal altijd zijn eerste en laatste woord blijven.
Ik ben ervan overtuigd dat we heel wat moeilijke dingen in het leven beter zouden aankunnen als we God iedere dag zouden danken om het vele goede wat er ook is. Maar vaak vergeten we dat. We letten er gewoon niet op. En we moeten toegeven dat onze beschaving niet aanzet tot dankbaarheid. We vinden het vanzelfsprekend dat alles naar onze zin verloopt. Dat komt omdat we veel met techniek omgaan. Een apparaat behoort goed te functioneren. Maar niemand haalt het in zijn hoofd om bijvoorbeeld zijn auto te bedanken voor zijn goede diensten. Zo komt het dat dankbaarheid misschien wel de meest verwaarloosde plicht is. Vermoedelijk ligt daar een van de redenen waarom we het moeilijk hebben met het geloof. Tegenover de Schepper past in de eerste plaats dank en jubel. Wie aandachtig leeft, zal altijd redenen vinden om God te danken. In overvloed.
11x de Bijbel over dankbaarheid
Soms weet je even niet waar je het moet zoeken in de Bijbel. Wil je graag meer in de Bijbel lezen over dankbaarheid dankbaar zijn, dan staan hieronder 11 teksten:
Blijf in hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid.
Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Elk schepsel in de hemel, op aarde, onder de aarde en in de zee, alles en iedereen hoorde ik zeggen: ‘Aan hem die op de troon zit en aan het lam komen de dank, de eer, de lof en de macht toe, tot in eeuwigheid.’
Ik wil u loven, HEER, met heel mijn hart, vertellen van uw wonderdaden.
Broeders en zusters, wij moeten God altijd voor u danken. Het past ons dit te doen, omdat uw geloof sterk groeit en uw liefde voor elkaar groter wordt.
Laat Christus’ woorden in al hun rijkdom in u wonen; onderricht en vermaant elkaar in alle wijsheid, zing met heel uw hart psalmen en hymnen voor God en liederen die de Geest u vol genade ingeeft.
U bent in ieder opzicht rijk geworden om in alles vrijgevig te kunnen zijn, en uw vrijgevigheid leidt door onze bemiddeling tot dankzegging aan God.
Maar ik zal mijn stem in dank verheffen en u offers brengen; mijn geloften los ik in. Het is de HEER die redt!
Ik dank mijn God altijd voor u, omdat hij u in Christen Jezus zijn genade heeft geschonken. Door hem bent u in elk opzicht rijk geworden.
Dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.
Maar laten we God danken, die ons door Jezus Christus, onze Heer, de overwinning geeft.
Vragen:
Klaagde jij weleens over iets waar je nu juist naar verlangt?
Wat heeft jou doen beseffen in deze coronatijd? En hoe betrek je God hierbij?
Waar zou jij God voor willen bedanken?
Hoe kan dankbaarheid je relaties met anderen verbeteren?
Hoe ontwikkel je een dankbare instelling?
Een groot deel van de leden bij Vis Vitalis hebben thuis een melkveebedrijf of een akkerbouwbedrijf. Hier is een kleine impressie van de voorjaarswerkzaamheden op het akkerbouwbedrijf van Alex de Winter / lees verder
Afgelopen dinsdag is er een Bijbelstudie geweest die ging over het delen van het geloof en hoe we om moeten gaan met mensen die niet in God geloven. / lees verder
Een groot deel van de leden bij Vis Vitalis hebben thuis een melkveebedrijf of een akkerbouwbedrijf. Hier is een kleine impressie van de koeien die in april weer naar buiten gaan op veel melkveebedrijven in Nederland. / lees verder
Afgelopen woensdag is er een bijbelstudie geweest over dankbaarheid. Waarom is dankbaarheid goed voor jou? / lees verder
Afgelopen woensdag is er een Bijbelstudie geweest over de identiteit van Vis Vitalis en waarom wij 'Gereformeerd' zijn en wat dat inhoud. / lees verder
Afgelopen woensdag heeft ALVIII plaatsgevonden van Bestuur Meuleman / lees verder
Afgelopen woensdag is er een online bijbelstudie geweest over Gods plan in je leven. God heeft ons de taak gegeven om door te zetten in ons leven. Maar hoe weet je of je op de goede weg zit? / lees verder
contact: secretaris@visvitalis.nl | webcie | admin | server-parsetime: 21 ms